Köpguide Piano – STHLM Musik hjälper dig välja rätt piano för dig!

Att köpa ett piano eller ett el-klaviatur är inte alltid helt enkelt. Det finns en mängd övervägningar som bör göras. Allt ifrån om pianot är till för någon som precis håller på att lära sig spela pianot, till vart i hemmet det ska stå, vilken klang man är ute efter, samt om den skall gå att koppla till datorn.

Vilka pianon finns det att välja bland?

Dem tre vanligaste grundkategorierna utav pianon som vi har idag är klassiskt piano, digitalpiano och mjukvarupiano (mjukvarusynt, eller VST piano).

Ett klassiskt piano är den akustiska varianten, till exempel en flygel som har en klaviatur på 88 tangenter. Dessa är oftast väldigt stora i storleken, men erbjuder ett vackert och fylligt ljud då tonerna och frekvenserna vibrerar större på grund av dess storlek.

Digitalpianon skulle vi kunna dela in i ytterligare tre kategorier, vilket är hempianon, stagepianon och midi-klaviaturer. Gentemot det akustiska pianot så är det digitala pianot elektronisk, vilket oftast erbjuder en en mängd olika förinställda ljud som återskapar det klassiska pianot, men också digitala synth-ljud av olika slag. Till dessa hör bland annat stråkar, olika keyboard-ljud som till exempel orgel, övriga instrument som gitarr och trummor, och sedan synth-ljud. Hempianon är anpassade för hemmet, har en benställning, inbyggda högtalare och hörlursintag, och kan även användas som en möbeldesign. Stagepianon är resvänliga digitalpianon. Dessa är lättare att ta med sig på grund av sin storlek, samt är dem smidigare att arbeta med i en studio eller ett rum där man inte har plats för ett större piano. Stagepianot har inga fötter och vanligtvis inga högtalare, utan innehåller endast själva klaviaturen med dess inbyggda och färdiga ljud. Dem klaviaturer som man kan skapa helt egna ljud från scratch kallas synthesizers. Sist har vi midi-klaviaturen. Dessa klaviaturer innehåller inga ljud, utan används endast som anslag för ett annat instrument, vanligen inom studion på din dator. Till exempel så kan ett midi-piano användas för att spela med mjukvarupianon inom Logic, FL Studio eller Cubase.

Också värt att tänkta på är digitalpianots polyfoni. Polyfoni bestämmer hur många olika röster som ett digitalpiano klarar av att spela samtidigt. Man kan tro att detta inte är något problem, men beroende på ljudinställning samt om sustain-pedalen är nertryckt så går tonerna “in i varandra”, vilket leder till att många röster spelar samtidigt. 64 röster samtidigt brukar vara mer än nog, men ifall man vill koppla digitalpianot till datorn och spela flera instrument samtidigt kan så rekommenderas 128 eller mer.

Dem inbyggda högtalarna är också något att tänka på. Det bästa att tänka på här är att lyssna sig fram, samt vad syftet med pianot ska vara. Ifall du vill spela i ett band klarar dem inbyggda högtalarna inte av så pass höga och kvalitativa nivåer, vilket kräver att du kopplar in den i ett monitor-system.

Detta leder oss till mjukvarupianon. Dessa kallas även för mjukvarusyntar eller VST synth/piano, och används inom ett DAW som till exempel Logic. Dessa är digitala program som endast kan användas på datorn, men likt digitalpianot så innehåller även mjukvarusyntar oftast färdiga ljud. Inom vissa kan du även skapa helt egna från scratch, vilket också kallas för en synthesizer, fast då en mjukvaru-variant istället för en hårdvara. Samma princip för polyfoni gäller även har, men oftast så brukar denna vara väldigt hög då den är digital. I detta fall så är det datorns kraft som påverkar hur många noter som kan spela samtidigt, och inte själva mjukvaran is sig.

Klang och anslag.

Det som skiljer kvaliteten på pianon är dess klang och hur anslag på tangenterna är. Dem akustiska och klassiska pianon, till exempel en flygel, har ett betydligt varmare klang än vad ett digitalpiano har som försöker efterlikna dess karaktär. Exemplara samplingsmetoder finns dock inom mjukvarumarkaden för digitala syften, men för livespel så har det klassiska pianot ett rikare, varmare och “äkta” ljud som inte kan replikeras på en digital väg.
Anslag på klaviaturen är också viktigt att ha i åtanke. Om ni någon gång har spelat på en riktigt fin flygel eller digitalpiano och sedan på ett billigare midi-keyboard, så känns anslagen annorlunda. Anslagen på dem finare klaviaturerna har en “tyngd” i sig, vilket betydligt ökar känslan och förmågan att spela bekvämt, jämfört med ett billigare keyboard där anslaget känns lätt och “plastigt”. Man skulle kunna likna anslaget på klaviaturer med ett fotbollskor. Dem finare skorna ökar din förmåga och känsla att kontrollera bollen, medan dem billigare skorna bara får jobbet gjort, men bidrar inte till en finare känsla och ökad kontroll. För detta får man testa sig fram och själv känna vad som känns bekvämt för fingrarna, men värt att ha i åtanke är själva “tyngden” på varje anslag.

Syfte och storlek.

Vårt bästa tips till dig är att först ta reda i vilket syfte du vill använda pianot, sedan vilken storlek och design som passar dig bäst. Kanske vill du ha ett piano i ett möbelsyfte med en fin finish och eleganta strukturer, söker du ett enkelt digitalpiano för att spela på kul, eller behöver du endast klaviaturer för att kunna spela inom dit DAW-system på datorn? Behöver du ett fullskaligt piano med 88 tangenter, eller behöver jag bara några få oktaver? Vart ska pianot stå nånstans, hur stor eller liten bör den vara? När du har kommit fram till detta bör du testa dig fram. Besök din närmsta eller rekommenderad butik och spela på olika pianon tills du hittar just det pianot du söker efter. Prata gärna även med en kunnig expert, och förklara vad det är som du söker!